Warandelaan 43
pagina 185 in het Monumentenboek

(bron: BN De Stem 04-11-2017)

(bron: BN de Stem 29-4-2017)

Monument niet langer op de monumentenlijst

 

(bron: BN de Stem 2-5-2014)

Monument niet langer beschermd

OOSTERHOUT – Het huis waar de Oosterhoutse kunstenaar Niel Steenbergen tot aan zijn dood woonde, is niet langer een gemeentemonument. Het karakteristieke houten huis aan de Warandelaan staat al drie jaar te koop. Na een verzoek van de erven Steenbergen heeft het college van burgemeester en wethouders besloten de monumentenstatus op te heffen.


foto Jeroen Jongeneelen/het fotoburo

‘Voor het huis kan dit het doodvonnis zijn’

Dochter Niel Steenbergen: ‘Voor het huis kan dit het doodvonnis zijn’
door Martijn Schraven OOSTERHOUT – Het roodgeschilderde houten huis aan de Warandelaan 43 in Oosterhout werd op 7 mei 2002 tot gemeentemonument verheven. Op 29 april 2014 is de woning waar de Oosterhoutse kunstenaar Niel Steenbergen tot aan zijn dood woonde, weer van de monumentenlijst afgehaald.

Het verzoek hiertoe komt van de erven van Steenbergen. De hoge kosten van het onderhoud aan het pand vormen een belangrijke reden voor het verzoek. Het staat op een zeer gewilde locatie. Toch staat het al meer dan drie jaar te koop.

Het feit dat de woning als ge­meentelijk monument niet mag worden verbouwd, zal daarbij zeker een rol hebben gespeeld.

Voor Steenbergens dochter Mirjam heeft het besluit een dubbele lading. „We hebben er een fijne jeugd gehad. Dit zou het doodvonnis van het huis kunnen zijn. Nu de status er vanaf is, mag een volgende eigenaar er alles mee doen.” Haar broer Christiaan is zakelijker. „Het zou te veel moeite kosten om het huis zodanig op te knappen dat het aan de huidige maatstaven voldoet. Het is klein en minder luxe dan mensen tegenwoordig gewend zijn. En feitelijk gezien heeft het ook geen kunsthistorische waarde. De woning is in 2002 op de lijst gezet door een overijverige ambtenaar die dacht dat hij moeder er een plezier mee deed. Ter nagedachtenis aan mijn vader. Aanvankelijk vond zij het ook leuk. Maar ook zij is later in gaan zien dat je nuchter met dit soort dingen om moet gaan” In de tuin van de woning is tot op de dag van vandaag het atelier van de kunstenaar in de originele staat bewaard gebleven. Wanneer het huis als museum zou zijn ingericht, zou dit een mooie toevoeging zijn. Maar zou het pand een monument blijven, dan zou het voor een eventuele volgende bewoner eerder een beperking zijn.

Christiaan Steenbergen: „Het perceel is groot en de omgeving prachtig. Ook het feit dat er volgens het bestemmingsplan een combinatie gemaakt mag worden van woon- en werkbestemming is gunstig. Maar dan moet je er wel je eigen draai aan kunnen geven. Ik zou zeggen: bulldozer erover en lekker je eigen kasteeltje bouwen.”

“ Nu de status er af is, mag een volgende eigenaar er alles mee doen

Mirjam Steenbergen


Om het huis aan de normen van deze tijd aan te passen, zou veel moeite kosten.

foto Monica Vanhercke/Pix4Profs