“even ’n moment voor ’t monument”

Op 21 mei 2012 is het gemeentelijk monumentenboek van Oosterhout en de kerkdorpen verschenen. Het heeft even geduurd, maar het resultaat is er dan ook naar. Deze dag is de eerste proefdruk overhandigd en na enkele correcties is het in productie gegaan bij de Koninklijke Drukkerij Em. de Jong bv, in Baarle-Nassau. Het werk zit erop. Alle gemeentelijke monumenten zijn weer even onder de aandacht gebracht en zullen mede dankzij dit boek voor een lange tijd bespreekbaar blijven. Er was bij het intekenen veel belangstelling. Iedereen die belangstelling heeft getoond wil ik dan ook hartelijk danken.

Vrijdag 15 juni 2012 was het dan zover. De boeken werden bij mij afgeleverd.
Het resultaat is erg mooi en ik hoop dat u dat ook vindt. Bij velen is het boek inmiddels bezorgd en de boeken die met de post moeten, zijn verzonden.
Ik hoop dat alle lezers die aanvullingen/correcties hebben deze door willen geven op het e-mailadres. De supplementen zullen dan hier op de website voor iedereen in te zien zijn en U kunt deze dan voor aanvulling uitprinten.

Helaas zijn er geen boeken meer op voorraad. Er is nog steeds interesse in een exemplaar, maar er zal helaas geen nieuwe druk verschijnen. Om u tegemoet te komen heb ik besloten het boek online te zetten. Zo kunt u het toch inzien.

Voor een digitale versie klikt u HIER


Alle gemeentelijke monumenten van Oosterhout en de kerkdorpen:

Den Hout, Dorst en Oosteind zijn beschreven in het monumentenboek.

Het gemeentelijk monumentenboek: “even ’n moment voor ’t monument” bestaat uit de monumentenstatus en uit een historiebeschrijving van het pand/object met vele mooie foto’s van toen en heden.

De meeste foto’s zijn o.a. afkomstig uit de privecollecties van eigenaren/bewoners van desbetreffende panden en uit het Regionaal Archief Tilburg, waar alle historische documenten van o.a. Oosterhout goed bewaard zijn.

Het monumentenboek heeft 335 pagina’s op A4 formaat in full color. Door aankoop van dit boek komt U in het bezit van een waardevol document van de gemeentelijke monumenten, waar we tot nu toe wel van hebben gehoord, maar nooit de historie ervan hebben kunnen terug lezen. Het is mij gelukt om dit alles, sinds september 2009 samen te bundelen en er talrijke foto’s ter herkenning bij te plaatsen.


In het nieuws!
Diverse kranten hebben een artikel geplaatst om het boek onder de aandacht te brengen.

BN De Stem 04-04-2012 De Langstraat 05-04-2012 Weekblad Oosterhout 25-04-2012

Om u een eerste indruk te geven. Het boek bestaat uit de volgende onderwerpen:

INHOUDSOPGAVE

Voorwoord
De historie van de monumentencommissie
Krantenknipsel: Grote braak, Kleine braak en Doelen
Gemeentelijke monumentenomschrijving: centrum
Inleiding: kerkdorp Den Hout
Gemeentelijke monumentenomschrijving: Den Hout
Inleiding:  kerkdorp Dorst
Gemeentelijke monumentenomschrijving: Dorst
Leerlooierijen: kerkdorp Oosteind
Gemeentelijke monumentenomschrijving: Oosteind
Bouwkundige begrippen
beschrijving blauwdruk en beschermtegel
Bronnen